Ränta vid billån

dreamstime s 25219493 min e1496484711671 - Ränta vid billån

Ett viktigt moment när det gäller att hitta billiga billån är att titta på räntan. Ju lägre ränta, desto billigare billån. Dock bör man vara medveten om att den ränta som banker och långivare ofta visar endast är deras absolut lägsta ränta. Med andra ord innebär detta inte att du kommer få just den räntan när du ansöker om ett billån.

Vilken ränta just du får avgörs främst med hjälp av den obligatoriska kreditprövningen. Dock kan såklart räntorna även skilja sig mellan långivare och beroende på vilket typ av billån du tar. I denna artikel ska vi titta lite närmare på hur räntan vid billån fungerar. På så sätt kanske du enklare kan hitta billiga billån som passar dig.

Ränta vid billån med och utan säkerhet

Generellt sett brukar billån som kräver en säkerhet ha något lägre räntor är billån utan säkerhet. Detta är inte så konstigt eftersom risken för utlåningen minskar med tanke på att själva bilen blir lånets säkerhet.

Dock är ränteläget i Sverige idag så pass lågt att även går att hitta riktigt förmånliga räntor på privatlån. Med andra ord kan du hitta räntor på billån utan säkerhet som också är mycket låga.

Din betalningsförmåga avgör

I slutändan handlar det helt enkelt om din betalningsförmåga när det gäller vilken ränta just du kommer att få. Visst kan det också bero en del på vilken bank du vänder dig till men det är ändå främst din kreditvärdighet som avgör.

Därför behöver inte den bank som skyltar med lägst räntor vara billigast just för dig. Kom ihåg att alltid titta lite närmare på bankens högsta ränta och inte stirra dig blind på den lägsta.

Så påverkas den individuella räntan

I slutändan är det som sagt din individuella ekonomiska situation som avgör hur hög ränta du får betala. Vi ska nu titta närmare på vilka faktorer som faktiskt är med och påverkar din betalningsförmåga och ditt räntebeslut.

  • Din totala inkomst spelar såklart en stor roll i denna bedömning. Här räknas oftast alla typer av inkomster in, som till exempel lön, pension och bidrag. En högre inkomst ger såklart en högre betalningsförmåga och därmed en lägre ränta. Detta eftersom risken med utlåningen minskar.
  • Man tar även hänsyn till övriga inkomster i ditt hushåll. Det kan till exempel röra sig om en sambo, partner eller vuxna barn som bor under ditt tak. Ju högre inkomster hushållet har tillsammans, desto mindre blir risken och desto lägre ränta kan du få.
  • Storleken på dina utgifter spelar såklart också en stor roll i bedömningen. Det kan till exempel handla om bostadskostnader, övriga lån och krediter samt försäkringar. Högre utgifter leder till en mindre disponibel inkomst (de pengar du får över varje månad) och därmed kan din ränta höjas en aning.
  • Om du har mindre barn att försörja räknas även detta som en utgift. Ju fler barn som måste försörjas med din inkomst, desto lägre blir din betalningsförmåga. Därmed ökar risken för utlåningen och du kan få en högre ränta.

Ett smart tips när det gäller att förbättra sin kreditvärdighet är att ansöka om ett billån tillsammans med en sambo eller partner. Då ökar nämligen chanserna för att få låna större summor och dessutom kan räntan på lånet bli lägre.

 

Kommentarer inaktiverade.

Topp 3 långivare 2019:
Bynk
bynk

Hantera lånet enkelt via Bynk-appen

Tjäna bynkpoäng och få billigare billån

Advisa
Advisa privatlan min e1496490937854 - Advisa

Jämför billån åt dig hos 37 långivare - helt kostnadsfritt

En av Sveriges populäraste låneförmedlare

Lendo
lendo logo min e1496500870119 - Lendo

Jämför billån hos 35 banker med en kreditupplysning

Betalningsanmärkningar är inget hinder för att låna