Låneskydd för billån

rescue 191232 640 min e1496484586466 - Låneskydd för billån

I samband med att du tar ett lån erbjuder många banker ett så kallat låneskydd. Ett låneskydd är en slags försäkring som täcker dina lånekostnader om du till exempel skulle bli arbetslös eller sjukskriven. Med andra ord kan låneskyddet hjälpa dig att undvika betalningssvårigheter på grund av en minskad eller förlorad inkomst. Tänk på att även billiga billån kan bli dyra om du inte sköter dina betalningar, så lånar du en större summa kan ett låneskydd vara en god ide. Låneskyddet gäller även om du skulle avlida.

Men hur fungerar egentligen ett låneskydd? Vad kostar det och vilka är kraven för att ersättningen ska gälla? Dessa frågor kommer vi att titta närmare på i denna artikel.

Vad kostar ett låneskydd?

Ett låneskydd kan låta som en dyr historia, men det är det faktiskt inte. Låneskyddet brukar inte kosta med än mellan 4 – 8 % av lånets månadskostnad. Detta innebär att du endast behöver betala mellan 40 – 80 kr i månaden om din månadskostnad ligger på 1 000 kr.

Dessutom behöver du inte försäkra hela lånet, utan du kan välja att försäkra en viss procent. Skulle du till exempel försäkra 75 % av lånet får du endast betala 25 % av månadskostnaden om du skulle bli ofrivilligt arbetslös eller långtidssjukskriven. Resten av månadskostnaden täcks av låneskyddet. Vill du undvika betalningssvårigheter och skuldsättning kan vi verkligen rekommendera ett låneskydd, särskilt om det rör sig om större lånebelopp.

Hur ser ersättningen ut?

Självklart kan låneskyddets ersättning skilja sig en del beroende på vart du tecknar skyddet, men vanligtvis fungerar den så här:

  • Vid arbetslöshet gäller skyddet under 1 års tid efter en karensmånad. Hur stort ersättningens maxbelopp är kan som sagt variera men det kan ligga på hela 15 000 kr/mån. Tänk på att du inte får ersättning om du själv väljer att säga upp dig ifrån ditt jobb. Du måste även vara inskriven hos arbetsförmedlingen och vara med i A-kassan.
  • Vid sjukskrivning brukar ersättningen fungera likadant som vid arbetslöshet. Du får ersättning i upp till 1 år. Tänk på att du bland annat måste ha ett giltigt läkarintyg och att du måste vara heltidssjukskriven för att ha rätt till ersättning.
  • Om du skulle avlida ger låneskyddet ett engångsbelopp som vanligtvis täcker hela lånet om det rör sig om ett lån utan säkerhet. Med andra ord kan ersättning upp till 500 000 kr ger.

Krav för att få teckna låneskydd

För att få teckna ett låneskydd i samband med ditt billån måste du uppfylla vissa krav. Dessa ser vanligtvis ut så här:

  • Du måste vara mellan 18 – 65 år.
  • Du måste ha tillgång till ett svenskt försäkringssystem.
  • Du måste vara svensk medborgare.
  • Du måste vara fullt arbetsför. Du måste alltså kunna arbeta 100 %.
  • Du måste vara tillsvidareanställd, egenföretagare eller ha en deltidsanställning som stäcker sig över hela lånets löptid.

Kommentarer inaktiverade.

Topp 3 långivare 2019:
Bynk
bynk

Hantera lånet enkelt via Bynk-appen

Tjäna bynkpoäng och få billigare billån

Advisa
Advisa privatlan min e1496490937854 - Advisa

Jämför billån åt dig hos 37 långivare - helt kostnadsfritt

En av Sveriges populäraste låneförmedlare

Lendo
lendo logo min e1496500870119 - Lendo

Jämför billån hos 35 banker med en kreditupplysning

Betalningsanmärkningar är inget hinder för att låna