Innan du lånar

checklist 2077023 640 min e1496484531947 - Innan du lånar

Innan du ansöker om ett av nätets alla billiga billån finns det en del saker du bör ha i åtanke. Detta för att du ska hitta ett så förmånligt billån som möjligt och för att risken för missförstånd ska minska. Vår uppgift är som sagt att göra ditt val av billån så tryggt och enkelt som möjligt.

I denna artikel ska vi därför ge dig våra bästa tips angående vad du bör tänka på innan du tar ett billån.

Innan du ansöker om billån

  • Om du vill ta ett billån med säkerhet krävs det ofta att bilen är helförsäkrad under hela lånets löptid. Med andra ord måste du teckna en helförsäkring. Planerar du att köpa en helt ny bil ingår oftast en vagnskadegaranti under de första tre åren. Detta innebär att en halvförsäkring ger samma skydd som en helförsäkring under denna period. Kom dock ihåg att teckna en helförsäkring i samband med att garantin löper ut.
  • Vill du ta ett billån med säkerhet måste du bekosta 20 % av bilen ur egen ficka. Se därför till att komma igång med ditt sparande i tid om du planerar att ta ett billån längre fram. Du kan även ta ett privatlån för att täcka dessa 20 %. Dock rekommenderar vi att du i allra möjligaste mån försöker betala på egen hand, då det kan vara kämpigt att betala av två större lån.
  • Vill du köpa en bil av en bekant eller via en köp-och-sälj-sida är ett billån utan säkerhet ditt enda alternativ. Ett billån med säkerhet är nämligen bara ett alternativ om du köper bilen av en godkänd bilhandlare.
  • Köper du bilen av en privatperson bör du vara extra noga med att kontrollera bilens skick. Har du inte så bra koll på bilar bör du ta med en kunnig person i samband med köpet. Det är ju tråkigt att betala av ett stort billån för en bil som går sönder direkt, eller hur?
  • En del banker ger en lägre ränta om du väljer att köpa en miljöbil. Man vill helt enkelt uppmuntra människor att tänka mer miljövänligt, vilket vi tycker är toppen. Genom att köpa en miljöbil kan du med andra ord spara pengar samtidigt som du är lite snällare mot miljön.

När det gäller räntan

  • Det finns billån som har både fast och rörlig ränta. Vilket alternativ som är det bästa beror lite på det allmänna ränteläget. Dock brukar man oftast tjäna på en rörlig ränta. Lägg gärna lite tid på att göra research angående hur ränteläget i landet ser ut innan du väljer.
  • När du jämför olika långivare bör du tänka på att den ränta som visas oftast är den lägsta räntan. Detta innebär alltså inte att du kommer få just den räntan eftersom räntan sätts individuellt i samband med en kreditprövning. Med andra ord behöver inte den långivare som skyltar med riktigt låga räntor erbjuda det billigaste alternativet för dig.

Kommentarer inaktiverade.

Topp 3 långivare 2019:
Bynk
bynk

Hantera lånet enkelt via Bynk-appen

Tjäna bynkpoäng och få billigare billån

Advisa
Advisa privatlan min e1496490937854 - Advisa

Jämför billån åt dig hos 37 långivare - helt kostnadsfritt

En av Sveriges populäraste låneförmedlare

Lendo
lendo logo min e1496500870119 - Lendo

Jämför billån hos 35 banker med en kreditupplysning

Betalningsanmärkningar är inget hinder för att låna