Frågor & svar

Vad bör jag tänka på innan jag ansöker om billån?

  • Om du vill ta ett billån med säkerhet krävs det ofta att bilen är helförsäkrad under hela lånets löptid. Med andra ord måste du teckna en helförsäkring. Planerar du att köpa en helt ny bil ingår oftast en vagnskadegaranti under de första tre åren. Detta innebär att en halvförsäkring ger samma skydd som en helförsäkring under denna period. Kom dock ihåg att teckna en helförsäkring i samband med att garantin löper ut.
  • Vill du ta ett billån med säkerhet måste du bekosta 20 % av bilen ur egen ficka. Se därför till att komma igång med ditt sparande i tid om du planerar att ta ett billån längre fram. Du kan även ta ett privatlån för att täcka dessa 20 %. Dock rekommenderar vi att du i allra möjligaste mån försöker betala på egen hand, då det kan vara kämpigt att betala av två större lån.
  • Vill du köpa en bil av en bekant eller via en köp-och-sälj-sida är ett billån utan säkerhet ditt enda alternativ. Ett billån med säkerhet är nämligen bara ett alternativ om du köper bilen av en godkänd bilhandlare.
  • Köper du bilen av en privatperson bör du vara extra noga med att kontrollera bilens skick. Har du inte så bra koll på bilar bör du ta med en kunnig person i samband med köpet. Det är ju tråkigt att betala av ett stort billån för en bil som går sönder direkt, eller hur?
  • En del banker ger en lägre ränta om du väljer att köpa en miljöbil. Man vill helt enkelt uppmuntra människor att tänka mer miljövänligt, vilket vi tycker är toppen. Genom att köpa en miljöbil kan du med andra ord spara pengar samtidigt som du är lite snällare mot miljön.

När det gäller räntan

  • Det finns billån som har både fast och rörlig ränta. Vilket alternativ som är det bästa beror lite på det allmänna ränteläget. Dock brukar man oftast tjäna på en rörlig ränta. Lägg gärna lite tid på att göra research angående hur ränteläget i landet ser ut innan du väljer.
  • När du jämför olika långivare bör du tänka på att den ränta som visas oftast är den lägsta räntan. Detta innebär alltså inte att du kommer få just den räntan eftersom räntan sätts individuellt i samband med en kreditprövning. Med andra ord behöver inte den långivare som skyltar med riktigt låga räntor erbjuda det billigaste alternativet för dig.

Vanliga frågor om billån

Hur hittar jag billiga billån?

Det bästa du kan göra för att hitta billiga billån är att jämföra. På så sätt får du en överblick över långivarnas villkor och du slipper betala mer för ditt lån än vad du faktiskt behöver. Ta gärna hjälp av vår smarta topplista som du hittar på startsidan. Till höger på denna sida kan du även se en mindre topp 3-lista över de högst rankade långivarna just nu.

Hur mycket kan jag låna?

Om du är ute efter ett billån med säkerhet kan du låna en hel del, beroende på vilken bil du planerar att köpa. Det finns egentligen inget tak, utan du kan låna en bra bit över 600 000 kronor om du skulle vilja.

När det gäller billån utan säkerhet kan du låna mellan cirka 20 000 – 600 000 kronor. Detta är alltså ett vanligt privatlån som inte kräver bilen som säkerhet.

Vad är ett billån utan säkerhet?

Ett billån utan säkerhet är ett vanligt privatlån. Långivaren bryr sig inte om vad pengarna används till så länge du betalar tillbaka dem. Med andra ord kan du köpa vilken bil du vill av vem du vill. Det finns inga krav på bilens skick eller ålder och du slipper betala en handpenning på 20 procent ur din egen ficka.

Dock kan du endast låna upp till 600 000 kronor så om du vill köpa en riktigt dyr bil är det ett lån med säkerhet du bör satsa på.

Vad är ett billån med säkerhet?

Ett billån med säkerhet har lite högre krav än ett billån utan säkerhet. Detta eftersom bilen är säkerheten för lånet. Du får inte köpa en bil som är för gammal, du måste köpa den av en godkänd bilhandlare och lånet måste betalas tillbaka innan bilen nått en viss ålder. Dessutom får du endast låna till 80 procent av bilens värde, resterande 20 procent måste du betala själv.

Hur hög ränta får jag?

Det beror på, då räntan bestäms dels utefter hur stort lån du vill ta samt hur lång löptiden för lånet är. Dessutom påverkar din individuella betalningsförmåga hur mycket du får betala i ränta. Ju bättre betalningsförmåga, desto lägre ränta och tvärtom.

Hur avgör långivaren betalningsförmågan?

Betalningsförmågan avgör man med hjälp av en kreditupplysning, oftast via UC. Detta är helt enkelt ett underlag som beskriver din nuvarande ekonomi. Med hjälp av detta underlag kan långivare och banker avgöra vilken ränta de vill ge dig.

Kan jag hitta billiga billån trots betalningsanmärkning?

Vissa långivare kan erbjuda dig ett billån trots betalningsanmärkning. Dock kan du få låna mindre och betala mer i ränta eftersom utlåningsrisken ökar. En del långivare kan dessutom kräva att du har en medsökande eller en borgensman om du vill ansöka med betalningsanmärkning.

Hur betalar jag tillbaka lånet?

Det vanligaste sättet att betala tillbaka ett lån är via klassiska fakturor eller via autogiro. Autogiro är avsevärt smidigare eftersom betalningarna dras automatiskt ifrån ditt konto varje månad.

Innan du ansöker om ett av nätets alla billiga billån finns det en del saker du bör ha i åtanke. Detta för att du ska hitta ett så förmånligt billån som möjligt och för att risken för missförstånd ska minska. Vår uppgift är som sagt att göra ditt val av billån så tryggt och enkelt som möjligt.