Billån utan kontantinsats

billån utan kontantinsats

Ett billån utan kontantinsats kan vara något för dig som inte har sparade pengar att ta av. Kontantinsatsen i ett billån ligger på 20 procent av bilens kostnad, vilket kan vara svårt att betala ur egen ficka, särskilt om man vill köpa en lite dyrare modell.

Som tur är kan du faktiskt ansöka om billån utan kontantinsats idag. Då får du låna till hela bilens kostnad, dock under vissa villkor. I denna artikel ska du få lära dig mer om hur du kan slippa kontantinsatsen vid ditt nästa bilköp.

Så fungerar ett billån utan kontantinsats

Ett billån utan kontantinsats är detsamma som ett vanligt blancolån, det vill säga ett billån utan säkerhet. När du lånar utan säkerhet kan du nämligen låna till hela bilens kostnad. Detta beror på att det enbart är din betalningsförmåga som ligger till grund för om du får låna eller inte. Den bil du ska köpa har ingenting med saken att göra.

När du lånar med säkerhet använder du bilen du köper som pant för lånet. Därmed kommer långivaren eller banken ställa krav på att bilen är i ett visst skick. Den får till exempel inte vara för gammal och du får inte köpa den av vem som helst.

För- och nackdelar

Det finns såklart både för- och nackdelar med att ansöka om billån utan kontantinsats. Nedan ska vi titta närmare på dessa.

Fördelar

  • Du får låna till hela bilens kostnad. Därmed kan du köpa bilen direkt utan att behöva spara pengar.
  • Vem du köper bilen av spelar ingen roll. Den får dessutom vara i vilket skick som helst.
  • Räntan för ett blancolån behöver numera inte skilja sig avsevärt mycket ifrån ett lån med säkerhet – så länge du har en god ekonomi.

Nackdelar

  • Du kan inte köpa en bil som kostar mer än 600 000 kronor, eftersom detta är taket för lån utan säkerhet.
  • Det kan vara svårt att bli beviljad ett stort blancolån.

Din kreditvärdighet avgör räntan

Om du väljer att ansöka om ett billån utan kontantinsats är det din kreditvärdighet som avgör om du får låna eller inte. Dock har påverkar din kreditvärdighet även vilken ränta du får på ditt lån. Har du en dålig ekonomi kommer du att få en högre ränta eftersom risken ökar och tvärtom.

Vi rekommenderar att du vänder dig till en låneförmedlare, till exempel Lendo eller Advisa, om du vill hitta en så låg ränta som möjligt. Genom att ansöka om lån hos dem kan du enkelt hitta den lägsta räntan bland ett trettiotal långivare, utan att behöva jämföra själv.

Vid betalningsanmärkningar

Att få ett billån utan kontantinsats med betalningsanmärkningar är faktiskt inte så omöjligt som man kan tro. Det finns många banker och långivare som väljer att se förbi anmärkningar och istället titta på den övriga ekonomin. Många låneförmedlare samarbetar även med dessa långivare, vilket gör det ännu enklare att hitta ett billån som passar dig.

Tänk dock på att aldrig låna pengar om du tvivlar på att du kan betala tillbaka pengarna i tid. Ett billån utan kontantinsats kan verka som en bra ide till dess att räkningarna börjar komma. Planera noggrant innan du lånar.

Billån utan kontantinsats eller sparande?

Det är långt ifrån omöjligt att ansöka om ett billån utan kontantinsats. Trots det kan det ändå vara bra att fundera över om du ska spara till kontantinsatsen istället. Visst, det kommer att ta lite längre tid att köpa drömbilen, men det kan vara väl värt det i slutändan.

Om du väljer att spara pengar kan du komma undan billigare. Även om du inte kan betala hela kontantinsatsen kanske du ändå kan betala lite och därav slippa belåna dig lika mycket. Fundera på detta innan du ansöker om billån utan kontantinsats.

Varför finns kontantinsats?

Många tror att kontantinsatsen endast är bankens sätt att skydda sig mot värdeminskningar och det är ju delvis sant. Dock har kontantinsatsen har sina fördelar även för dig som låntagare. Detta eftersom dessa 20 procent till viss del skyddar dig mot förluster i samband med en framtida försäljning.

Skulle du belåna hela bilen är risken stor att försäljningspriset blir lägre än din skuld (om du nu väljer att sälja bilen). Därmed kan du drabbas av betalningssvårigheter, vilket långivare och banker självklart vill undvika.

Innan du ansöker

Nedan följer några tips som kan vara värda att läsa igenom innan du ansöker om ett billån utan kontantinsats.

  • Bilar minskar i värde oerhört snabbt, vilket är viktigt att ta hänsyn till om du planerar att sälja bilen i framtiden. Du bör dessutom vara medveten om att nyare bilmodeller tappar snabbare i värde.
  • När det gäller billånets amortering bör du betala av din skuld i takt med värdeminskningen. På så sätt kan du betala av lånet i samband med försäljningen av bilen samtidigt som du minskar risken för återbetalningsproblem.
  • Det är inte bara ränta som tillkommer när du ansöker om ett billån utan kontantinsats. Andra omkostnader, till exempel uppläggningsavgifter och aviavgifter, bör därför alltid tas med i beräkningarna när du räknar på billån.

Läs också:

Kommentarer inaktiverade.

Topp 3 långivare 2019:
Bynk
bynk

Hantera lånet enkelt via Bynk-appen

Tjäna bynkpoäng och få billigare billån

Advisa
Advisa privatlan min e1496490937854 - Advisa

Jämför billån åt dig hos 37 långivare - helt kostnadsfritt

En av Sveriges populäraste låneförmedlare

Lendo
lendo logo min e1496500870119 - Lendo

Jämför billån hos 35 banker med en kreditupplysning

Betalningsanmärkningar är inget hinder för att låna