Billån med restvärde

Ett billån med restvärde innebär att amorterar du ett belopp som motsvarar minskningen av bilens värde varje månad. Denna typ av billån har både för- och nackdelar. Läs mer nedan.

Ett billån med restvärde kan vara ett passande alternativ för dig som har en fast inkomst och som vill ha möjlighet att byta bil med jämna mellanrum. Men hur fungerar egentligen ett billån med restvärde? Det ska vi titta närmare på i denna artikel.

Vad är billån med restvärde?

När du tar ett billån med restvärde amorterar du med ett belopp som motsvarar bilens värdeminskning varje månad. Lånet är upplagt så att du efter löptidens slut har kvar ett skuldbelopp som motsvarar bilens värde vid den tidpunkten. Återbetalningstiden är normalt mellan 12 och 36 månader.

I praktiken fungerar det så här – om du köper en ny bil för 100 000 kronor och prognosen visar på ett restvärde på 50 000 kronor efter avtalstiden ska du amortera och betala ränta bara på 50 000 kronor.

Oftast erbjuds dessa billån när du köper en ny bil av en bilhandlare. För att räkna fram lånets storlek gör bilförsäljaren en prognos av vad bilen blir värd efter att löptiden du valt är slut.

Det är fastställt att en ny bil minskar i värde mellan 20 procent och 35 procent under de första tre åren. Vad restvärdet på din bil blir beror på många komponenter, bland annat modell, motoreffekt, utrustning och körsträcka. Dessutom kan resultaten skilja sig mellan de olika bilhandlarna.

Garanterat restvärde

Vissa bilfirmor lämnar garanterat restvärde. Det är ett pris som de lovar att köpa bilen för efter återbetalningstiden är slut, under förutsättning att du tagit hand om bilen under tiden du använt den. Vanligtvis behöver bilhandlaren göra en besiktning för att försäkra sig om att bilen är i ett bra skick.

Villkor för billån med restvärde

Det finns några saker du ska tänka på innan du ansöker om ett billån med restvärde.

 • Du kan enbart få billån med restvärde om du köper en ny bil hos en bilhandlare.
 • Lånet kräver 20 procent i handpenning. Det kan vara kontantinsats, inbytesbil eller privatlån. Tänk på att kontantinsatsen blir högre ju dyrare bilen är.
 • Återbetalningstiden ligger på 12-60 månader. Väljer du att behålla bilen kan du dock förlänga den.
 • Du kan inte teckna ett billån med restvärde efter att du köpt bilen.
 • Detta är ett billån med säkerhet, vilket innebär att bilen agerar pant för lånet.
 • Du får inte sälja bilen innan lånet är återbetalt.
 

Efter löptidens slut

Som vi nämnde ovan har du i slutet av återbetalningstiden kvar en skuld som motsvarar bilens värde vid den tidpunkten. Du har då följande alternativ:

 • Du kan slutbetala lånet.
 • Behålla bilen genom att förlänga billånet och fortsätta att betala av det.
 • Byt din bil mot en ny.
 

För vem passar billån med restvärde?

Billån med restvärde passar bäst för dig som:

 • Tycker om att byta bil ofta för att hålla dig uppdaterad.
 • Har en fast inkomst och har möjlighet att betala en kontantinsats.
 • Använder bilen i ditt arbete.
 • Vill amortera i takt med värdeminskningen.
 • Planerar att sälja bilen efter en kort tid.
 

Billån med restvärde – bra eller dåligt?

Det finns både för- och nackdelar med restvärde. En fördel är att du kan amortera i takt med bilens värdeminskning och byta bil regelbundet. Samtidigt är det svårt att göra korrekta prognoser, så även när det gäller billån med restvärde. Hela modellen baseras trots allt på en uppskattning av din bils värde när löptiden är slut, det vill säga efter upp till 60 månader.

Till fördelarna kan vi räkna:

 • Möjligheten att byta bil regelbundet och testa olika bilmodeller.
 • Du kan utnyttja alla garantier och erbjudanden som bilhandlarna lämnar. Dessutom har nya bilar billigare försäkringar.
 • Om försäljningspriset i slutet av återbetalningstiden är högre än restvärdet får du pengar över och kan sälja bilen med vinst.
 • Du har flera olika alternativ att välja mellan efter avtalstiden.
 

Det finns samtidigt vissa nackdelar som du bör ha koll på.

 • Som tidigare nämnt är det enbart bilhandlare som erbjuder billån med restvärde. Det finns därför risk att du fastnar hos samma bilfirma och dess lånevillkor.
 • Du måste betala 20 procent i handpenning, oavsett om det är kontanter, inbytesbil eller privatlån. Har du inte möjlighet att betala dessa 20 procent kan ett billån utan kontantinsats vara ett bättre alternativ.
 • Om försäljningspriset i slutet av löptiden är lägre än restvärdet måste du betala mellanskillnaden.

Kalkyl för billån med restvärde

Innan du väljer att ansöka om ett billån med restvärde kan det vara en god idé att räkna på lånet. På så sätt kan du enklare ta reda på vilket billån som passar dig och din individuella ekonomi. 

Med hjälp av Santanders kalkylator kan du enkelt ränta på ditt billån innan du ansöker. Ha dock i åtanke att räntan kan skilja sig samt att uppläggnings- och aviavgift tillkommer. Om du vill läsa mer om Santander kan du göra det i vår recension.  

Lär dig mer om billån:

9709

Ränta vid billån

Om du vill hitta billiga billån är räntan av allra största vikt. Räntan är den avgift du betalar för att låna pengarna av banken eller långivare. Ju högre räntan är,…
81 (1)

Låneskydd för billån

I samband med att du tar ett lån erbjuder många banker ett så kallat låneskydd. Ett låneskydd är en slags försäkring som täcker dina lånekostnader i samband med en kris. …
6614 (1)

Så får du billigare billån

Hur mycket ett billån kostar beror på flera faktorer. Framför allt är det din individuella kreditvärdighet som påverkar lånets ränta. Väljer du att ansöka om ett billån med säkerhet kan…
521

Amortera på billån

När du tecknat ett billån och köpt din drömbil är det dags att börja betala tillbaka din skuld till långivaren. Detta kallas att amortera.  Att amortera innebär helt enkelt att…