Betalningsanmärkning?

billån med betalningsanmärkning

Många tror att det är omöjligt att ansöka om billån med betalningsanmärkning, men så är faktiskt inte fallet. Det finns faktiskt en hel del långivare som accepterar kunder med anmärkningar, dock under vissa krav.

Om du har dragit på dig en betalningsanmärkning är du i gott sällskap. Betalningsanmärkningar är knappast något som är ovanligt idag och det är allt vanligare att svenskar drar på sig anmärkningar som följd av obetalade räkningar.

Tyvärr kan vissa moment i livet bli aningen mer komplicerade för dig som har en eller flera betalningsanmärkningar, men att ansöka om ett billån är som sagt inte helt omöjligt. I denna artikel ska vi titta närmare på vad som gäller om du vill ta ett billån med betalningsanmärkning.

Vad är en betalningsanmärkning?

En betalningsanmärkning är en varning i ditt kreditregister som visar att du har slarvat med en eller flera betalningar. Om du inte haft råd eller varit glömsk och slarvig när det gäller dina räkningar hamnar de till slut hos Kronofogden. Det är då du riskerar att få en anmärkning.

Det är dock inte Kronofogden som ger dig anmärkningen, vilket många tror. Istället är det kreditupplysningsföretagen som gör det. Det är nämligen här alla företag, och ibland även privatpersoner, hämtar ekonomiska underlag för potentiella kunder.

Anmärkningen kommer att ligga kvar i registret i tre års tid. Detta kan tyckas är lite väl länge, eftersom man mycket väl kan ha ordnat upp sin ekonomi inom den tidsramen. Så hur fungerar det då om man vill ta ett billån med betalningsanmärkning?

Billån med betalningsanmärkning – utan säkerhet

Om du är ute efter ett billån utan säkerhet, det vill säga ett vanligt blancolån, kan din anmärkning göra det svårt för dig. Samtidigt är det absolut inte omöjligt att ansöka om billån med betalningsanmärkning, men det kan finnas extra krav som måste uppfyllas, till exempel:

  • Många långivare kräver att du inte dragit på dig någon ny anmärkning inom det senaste halvåret.
  • Det kan ibland finnas en gräns för hur många anmärkningar du får ha, exempelvis 4 – 5 stycken.
  • Skulden bakom anmärkningen får inte vara allt för stor, till exempel 50 000 kronor.

Övriga krav för dig med anmärkning

Utöver de krav vi beskrev ovan kan ytterligare villkor gälla för dig som vill ta ett billån med betalningsanmärkning. Dessa villkor kan till exempel se ut så här:

  • Det kan finnas ett lånetak för dig som vill ansöka om billån med betalningsanmärkning, till exempel på 200 000 kronor.
  • Räntan för ditt lån blir högre än för övriga kunder. Detta eftersom risken för utlåningen ökar.

Medsökande eller borgensman

Ytterligare ett krav som vissa långivare kan ha är att du som ansöker om billån med betalningsanmärkning ska ha en medsökande alternativt en borgensman. Att uppfylla detta krav, även om det inte behövs, är faktiskt ingen dum ide.

Genom att ha en medsökande (som ansöker om lånet tillsammans med dig) eller en borgensman (som betalar lånet om du inte kan) kan du öka dina chanser att få lån. I många fall kan detta även ge dig en lägre ränta eftersom risken för utlåningen minskar.

Om du har någon att ansöka tillsammans med, till exempel en partner eller familjemedlem, bör du satsa på det. Er emellan behöver din medsökande inte ens betala av lånet, utan kan bara hjälpa dig att sänka räntan. Samma gäller om du istället väljer att ha en borgensman – att ta ett billån med betalningsanmärkning kommer att bli mycket enklare.

Billån med betalningsanmärkning – med säkerhet

När det gäller billån med säkerhet, det vill säga ett lån som kräver en pant, är dina möjligheter aningen större – så länge din ekonomi är god i övrigt.

Här kan du oftast låna mer än vid ett billån utan säkerhet eftersom bilen fungerar som lånets säkerhet. Om du får problem med betalningen kan långivaren helt enkelt kräva att du säljer bilen.

Dock finns det vissa krav gällande vilken bil du får köpa. Den får bland annat inte vara för gammal och den måste köpas av en godkänd bilhandlare. Hur som helst brukar det inte vara några problem att få ett billån med betalningsanmärkning.

Innan du lånar med anmärkning

En anmärkning behöver inte betyda att din ekonomi är dålig – den kan vara ett resultat av slarv eller glömska. Om du däremot fått anmärkningen för att du inte kan betala dina räkningar bör du såklart avstå ifrån att låna pengar tills du ordnat upp situationen.

Att ansöka om ett billån med betalningsanmärkning är inte svårt, men desto svårare kan det bli om du ansöker om ett lån som du sedan inte har råd att betala. Inte nog med att det kan leda till personlig konkurs – det kan även leda till fler anmärkningar och Kronofogden.

Kommentarer inaktiverade.

Topp 3 långivare 2019:
Bynk
bynk

Hantera lånet enkelt via Bynk-appen

Tjäna bynkpoäng och få billigare billån

Advisa
Advisa privatlan min e1496490937854 - Advisa

Jämför billån åt dig hos 37 långivare - helt kostnadsfritt

En av Sveriges populäraste låneförmedlare

Lendo
lendo logo min e1496500870119 - Lendo

Jämför billån hos 35 banker med en kreditupplysning

Betalningsanmärkningar är inget hinder för att låna