Betalningsanmärkning?

dreamstime s 78421 min e1496484248479 - Betalningsanmärkning?

Har du dragit på dig en betalningsanmärkning? Då är du i gott sällskap. Betalningsanmärkningar är knappast något som är ovanligt idag och det är allt vanligare att svenskar drar på sig anmärkningar som följd av obetalade räkningar. Tyvärr kan vissa moment i livet bli aningen mer komplicerade för dig som har en eller flera betalningsanmärkningar. Det kan till exempel bli svårare att ingå hyresavtal, teckna abonnemang eller låna pengar.

När det gäller billån finns det faktiskt långivare som accepterar betalningsanmärkningar. Du kan alltså hitta billiga billån även om du dragit på dig en anmärkning, men var beredd på att det kan tillkomma en del krav. I denna artikel ska vi titta närmare på vad som gäller om du vill ta ett billån trots betalningsanmärkning.

Vad är en betalningsanmärkning?

Vi börjar med att titta lite närmare på vad en betalningsanmärkning faktiskt är. Om du inte haft råd eller varit glömsk och slarvig när det gäller dina räkningar hamnar de till slut hos Kronofogden. Det är här du får en anmärkning. Man kan säga att anmärkningen är ett straff för att du inte betalat i tid.

Anmärkningen kommer att ligga kvar i ditt ekonomiska register under tre års tid. Detta kan tyckas är lite väl länge, eftersom man mycket väl kan ha ordnat upp sin ekonomi inom den tidsramen. Dock är ju anmärkningen ett straff så på sätt och vis är tre år ändå en rimlig tidsperiod.

Betalningsanmärkning – billån utan säkerhet

Om du är ute efter ett billån utan säkerhet, det vill säga ett vanligt privatlån, kan din anmärkning göra det lite svårare för dig. Dock är det absolut inte omöjligt att låna trots betalningsanmärkning, men det kan finnas ytterligare krav som måste uppfyllas. Dessa krav kan se ut så här:

  • Dina anmärkningar får inte vara för nya. Många långivare kräver att du inte dragit på dig någon ny anmärkning inom det senaste halvåret.
  • Anmärkningarna får inte vara för många. Det kan ibland finnas en gräns på exempelvis 4 – 5 anmärkningar.
  • Skulden bakom anmärkningen får inte ha varit alldeles för stort. Vissa långivare kan då ha en gräns på exempelvis 50 000 kr.

Utöver dessa krav kan även följande gälla om du vill låna trots betalningsanmärkning:

  • Du får inte låna lika mycket. Det kan finnas ett tak för dig med anmärkning på till exempel 100 000 kr.
  • Du får en högre ränta. Detta eftersom risken för utlåningen ökar.
  • I vissa fall måste du ha en medsökande eller en borgensman utan anmärkningar om du vill ansöka om ett större lån.

Betalningsanmärkning – billån med säkerhet

När det gäller billån med säkerhet, det vill säga ett lån som kräver en pant, är dina möjligheter aningen större så länge din ekonomi är god i övrigt. Här kan du oftast låna mer än vid ett billån utan säkerhet. Detta eftersom bilen blir lånet säkerhet. Skulle du få problem med betalningen kan långivaren kräva att du säljer bilen.

Dock finns det vissa krav gällande vilken bil du får köpa. Den får bland annat inte vara för gammal och den måste köpas av en godkänd bilhandlare.

Kommentarer inaktiverade.

Topp 3 långivare 2019:
Bynk
bynk

Få översikt över ditt lån med Bynks smarta app

Tjäna bynkpoäng och få billigare billån

Advisa
Advisa privatlan min e1496490937854 - Advisa

Söker billån upp till 32 st banker & långivare

En av Sveriges populäraste låneförmedlare

Lendo
lendo logo min e1496500870119 - Lendo

Jämför lån hos 30 banker och långivare

Acceptera betalningsanmärkningar & tar endast en kreditupplysning