Amortera på billån

dreamstime s 169299 min e1496484143275 - Amortera på billån

När du har hittat det rätta bland marknadens alla billiga billån är det snart dags att börja amortera. Att amortera betyder helt enkelt att man betalar av sin låneskuld. När det gäller just amortering på lånet så kan detta göras på två olika sätt: via rak amortering eller annuitet. Dessa två amorteringsmetoder passar olika personer och livsstilar.

I denna artikel ska vi titta närmare på just rak amortering och annuitet och hur de fungerar. Kanske kan vi hjälpa dig hitta en metod som passar dig och ditt billiga billån.

Så fungerar rak amortering

Detta är den vanligaste amorteringsmetoden. Med en rak amortering betalar du helt enkelt samma månadssumma tills det att lånebeloppet börjar sjunka. Därmed sjunker även räntan och dina amorteringar blir succesivt mindre och mindre med tiden. Anledningen till att de flesta väljer en rak amortering beror på att räntekostnaderna i det låna loppet blir lägre och låneskulden minskar i en snabbare takt.

När passar en rak amortering?

En rak amortering passar dig som vill bli av med din skuld så snabbt som möjligt och vars betalningsförmåga är bättre i början av låneperioden. Dina amorteringar kommer alltså bli mindre under den senare delen av löptiden vilket kan vara skönt om det skulle uppstå andra kostnader längre fram.

Så fungerar annuitet

Annuitet innebär att du månadsvis betalar ett fast belopp. Tanken är att räntan under din löptid inte ska förändras. Dock går ju alltid räntorna både upp och ned och därför finns det faktiskt två typer av annuitet, nämligen ändrad och bibehållen annuitet. Nedan ska vi titta lite närmare på skillnaden mellan dessa.

Ändrad annuitet

En ändrad annuitet betyder att du amorterar samma belopp varje månad, även om räntan går upp eller ned. Skulle räntan bli lägre betalar du tillbaka en större del av lånebeloppet och blir räntan högre betalar du mindre. Hur som helst så kommer din månadskostnad alltid vara densamma.

Risken med denna amorteringsmetod är att du kan betala tillbaka lånet under en längre tid än planerat. Detta om räntan är hög en större del av löptiden. Skulle dock räntan vara låg kommer du istället betala tillbaka lånet snabbare än planerat.

När passar ändrad annuitet?

En ändrad annuitet passar dig som prioriterar budgetplanering. Eftersom dina månadskostnader alltid är desamma kommer du enklare kunna planera din ekonomi under billånets löptid.

Bibehållen annuitet

En bibehållen annuitet innebär att lånets löptid är bestämd, den kan alltså inte förändras beroende på ränta eller amorteringar. Istället kan din månadskostnad höjas eller sänkas beroende på ränteläget. Vissa månader kan du behöva betala mer och andra mindre. Oavsett så kan du räkna med att ditt lån är avbetalat och klart vid ett bestämt datum.

När passar en bibehållen annuitet?

En bibehållen annuitet passar dig som vill att ditt lån ska vara avbetalat ett visst datum. Hur mycket du betalar i månaden spelar ingen större roll. Du kan betala både mer och mindre, så länge du inte behöver betala av ditt lån under en allt för lång period.

Kommentarer inaktiverade.

Topp 3 långivare 2019:
Bynk
bynk

Få översikt över ditt lån med Bynks smarta app

Tjäna bynkpoäng och få billigare billån

Advisa
Advisa privatlan min e1496490937854 - Advisa

Söker billån upp till 32 st banker & långivare

En av Sveriges populäraste låneförmedlare

Lendo
lendo logo min e1496500870119 - Lendo

Jämför lån hos 30 banker och långivare

Acceptera betalningsanmärkningar & tar endast en kreditupplysning