Amortera på billån

dreamstime s 169299 min e1496484143275 - Amortera på billån

När du har hittat det rätta bland marknadens alla billiga billån är det snart dags att börja amortera. Att amortera betyder helt enkelt att man betalar av sin låneskuld.

När det gäller amortering på lånet så kan detta göras på två olika sätt: via rak amortering eller via annuitet. Dessa två amorteringsmetoder passar olika personer och livsstilar.

I denna artikel ska vi titta närmare på just rak amortering och annuitet och hur de fungerar. Kanske kan vi hjälpa dig hitta en metod som passar dig och ditt billiga billån.

Så fungerar rak amortering

Med en rak amortering betalar du samma månadssumma tills det att lånebeloppet börjar sjunka. Därmed sjunker även räntan och dina amorteringar blir successivt mindre och mindre med tiden. Anledningen till att de flesta väljer en rak amortering beror på att räntekostnaderna i det låna loppet blir lägre och låneskulden minskar i en snabbare takt.

När passar rak amortering?

En rak amortering passar dig som vill bli av med din skuld så snabbt som möjligt och vars betalningsförmåga är bättre i början av låneperioden. Dina amorteringar kommer att bli mindre under den senare delen av löptiden, vilket kan vara skönt om det skulle uppstå andra kostnader längre fram.

Så fungerar annuitet

Annuitet innebär att du månadsvis betalar ett fast belopp och tanken är att räntan inte ska förändras under din löptid. Dock går ju räntorna både upp och ned med jämna mellanrum. Därför finns det faktiskt två typer av annuitet, nämligen ändrad och bibehållen annuitet. Nedan ska vi titta lite närmare på skillnaden mellan dessa.

Ändrad annuitet

En ändrad annuitet betyder att du amorterar samma belopp varje månad, även om räntan går upp eller ned. Skulle räntan bli lägre betalar du tillbaka en större del av lånebeloppet och blir räntan högre betalar du mindre. Hur som helst kommer din månadskostnad alltid vara densamma.

Risken med denna amorteringsmetod är att du kan betala tillbaka lånet under en längre tid än planerat. Detta om räntan är hög en större del av löptiden. Skulle dock räntan vara låg kommer du istället betala tillbaka lånet snabbare än planerat.

När passar ändrad annuitet?

En ändrad annuitet passar dig som prioriterar budgetplanering. Eftersom dina månadskostnader alltid är desamma kommer du enklare kunna planera din ekonomi under billånets löptid.

Bibehållen annuitet

En bibehållen annuitet innebär att lånets löptid är bestämd – den kan alltså inte förändras beroende på ränta eller amorteringar. Istället kan din månadskostnad höjas eller sänkas beroende på ränteläget. Vissa månader kan du behöva betala mer och andra mindre. Oavsett kan du räkna med att ditt lån är avbetalat och klart vid ett bestämt datum.

När passar en bibehållen annuitet?

En bibehållen annuitet passar dig som vill att ditt lån ska vara avbetalat ett visst datum. Hur mycket du betalar i månaden spelar ingen större roll. Du kan betala både mer och mindre, så länge du inte behöver betala av ditt lån under en allt för lång period.

Vad är billigast?

Den mest självklara frågan för dig som läser denna artikel är såklart – vilken amorteringsmodell är billigast? De allra flesta experterna säger att rak amortering i princip alltid är billigast. Dock är det slutliga beslutet självklart upp till dig.

Dock bör du ha i åtanke att det inte är alla banker och långivare som erbjuder annuitetslån. Om du vill amortera på detta vis bör du alltså se över dina alternativ extra noggrant.

Kommentarer inaktiverade.

Topp 3 bästa billån 2019:
Advisa
Advisa privatlan min e1496490937854 - Advisa

Jämför billån åt dig hos 37 långivare - helt kostnadsfritt

Sveriges populäraste låneförmedlare 2019

Bynk
bynk

Hantera lånet enkelt via Bynk-appen

Tjäna bynkpoäng och få billigare billån

Lendo
lendo logo min e1496500870119 - Lendo

Jämför billån hos 35 banker med en kreditupplysning

Betalningsanmärkningar är inget hinder för att låna